Inšpektori SOI v Prešovskom kraji pozastavili predaj tovaru za 1, 1 milióna Sk

12.02.2004 Celý región

Predaj dovedna 587 druhov tovarov v hodnote vyše 1, 1 milióna Sk pozastavili v januári t. r. inšpektori Krajského inšpektorátu Slovenskej obchodnej inšpekcie...
Predaj dovedna 587 druhov tovarov v hodnote vyše 1, 1 milióna Sk pozastavili v januári t. r. inšpektori Krajského inšpektorátu Slovenskej obchodnej inšpekcie (SOI) v Prešove. Z nich 530 druhov za 1 049 295 Sk bolo na Slovensko dovezených.

Išlo o rôzne potravinárske výrobkov, obuv, textil, drogériový tovar, výpočtovú techniku, nábytok, elektrospotrebiče a stavebné výrobky.
Príčinou tohto konania inšpektorov v 94 prevádzkových jednotkách na území kraja bola nezodpovedajúca kvalita, neoznačovanie výrobkov požadovanými údajmi od výrobcu, neinformovanie o používaní a údržbe výrobkov v štátnom jazyku, nepredloženie platných certifikátov, resp. vyhlásení o zhode a uplynutie doby spotreby.
Pracovníci SOI v Prešovskom kraji za mesiac január skontrolovali 315 prevádzkových jednotiek. Iba v troch z nich zistili porušenie cenových predpisov. V 13 pozastavili používanie deviatich váh, 10 závaží a šiestich meradiel s neplatnými overovacími značkami.
Inšpektorát SOI v Prešove v prvom mesiaci roku 2004 prijal 38 podaní a podnetov, medzi nimi bol len jeden anonymný. Najviac sa pisatelia sťažovali na nesprávny postup pri vybavovaní spotrebiteľských reklamácií, napr. na textilné výrobky, obuv, stavebné práce, nábytok, mobilné telefóny a čistiarne.

(jj)
 

Vyberte región